ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΥΜΑΘ + ΣΕΒΕ + ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023

ΥΜΑΘ + ΣΕΒΕ + ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Όπως αναδείχθηκε από τις πολύ ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές εισηγήσεις, ο τόπος μας έχει υστερεί σε επιχειρηματική εξωστρέφεια και αυτό δεν είναι άσχετο με τον σχεδόν μονοδιάστατο προσανατολισμό της περιοχής στην λιγνιτοπαραγωγή και σε κάποιες ακόμα παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η γούνα και το μάρμαρο, που για διάφορους λόγους ατόνησαν.

Γι’ αυτό, στην τρέχουσα περίοδο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά και τεχνικά εργαλεία που μας παρέχονται, να δημιουργήσουμε ένα νέο πλουραλιστικό παραγωγικό πρότυπο, που θα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των παραδοσιακών τομέων, πχ του πρωτογενούς, αλλά και νέες και καινοτόμες δραστηριότητες, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικής κουλτούρας στις νέες γενιές.

Στο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, η γνώση των εφαρμογών, των εργαλείων και των διαδικασιών είναι πολιτική, γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Σίμο Διαμαντίδη και τα Επιμελητήρια Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, για τη συνδιοργάνωση της ημερίδας με θέμα: «Εξαγωγές στην πράξη για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας».

Ευχαριστώ, επίσης, τη δημοσιογράφο Βάσω Αννουλίδου για τον άψογο συντονισμό της συζήτησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, τους προέδρους των Επιμελητηρίων: Κοζάνης, Γιάννη Μητλιάγκα, Καστοριάς, Μπάμπη Καραταγλίδη, Φλώρινας, Σάββα Σαπαλίδη, Γρεβενών, Νικόλαο Ράμμο, καθως και τον Υπεύθυνο του Γραφείου Βόρειας Ελλάδας της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων Enterprise Greece, Κλεόβουλο Μπούζο.

Κυρίως ευχαριστώ τον επιχειρηματικό κόσμο και τους συμπολίτες μας, για την μεγάλη και ουσιαστική συμμετοχή τους. Αποτελουν το πιο αισιόδοξο κομμάτι της προσπάθειας για την ανάταξη της Δυτικής Μακεδονίας.