ΣΤΑΘΗΣ

Συνέντευξη Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον δημοσιογράφο Χρήστο Νικολαΐδη

4 Αυγούστου 2023

Βασικά σημεία συνέντευξης στο Ράδιο Θεσσαλονίκη

Όλοι κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει το  καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την άμβλυνση των επιπτώσεων από την κατάληψη μέρους του περιφερειακού. Αυτός είναι ο στόχος.

Τον πρώτο λόγο έχουν οι επιστήμονες. Θα γίνει μια κυκλοφοριακή μελέτη η οποία θα μας υποδείξει ποιες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε αυτές τις επιπτώσεις.

Είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο θα διπλασιάσει τη δυνατότητα του φορτίου στην περιφερειακή οδό. Και στον υφιστάμενο δρόμο αλλά και στα διάφορα επίπεδα που θα κατασκευαστεί αυτό το έργο.

Την μελέτη αυτή θα την εκπονήσει ο ΟΣΕΘ, που έχει τη συνολική ευθύνη της επόπτευσης του συγκοινωνιακού έργου και εκεί θα συνδράμουν όλοι, το Μετρό, η κατασκευάστρια εταιρεία γιατί υπάρχει ήδη η συγκοινωνιακή μελέτη για το έργο, σίγουρα ο ΟΑΣΘ και όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι δήμοι κλπ. Υπάρχουν παράμετροι τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όπως τα νοσοκομεία.

Εάν καθυστερήσουν οι εργασίες του Fly Over  θα επιμηκύνουμε το πρόβλημα. Δεν το λύνουμε, δεν το μειώνουμε. Πρόκειται για ένα έργο ΣΔΙΤ, με εμπλοκή τραπεζών, είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη ή στην ολοκλήρωση του έργου. Εμείς αυτό το έργο το θέλουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη διάθεσή των συμπολιτών μας.

Οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να περιμένουμε από τη συγκοινωνιακή μελέτη είναι όλων των επιπέδων. Στις σημάνσεις των δρόμων, σε φανάρια, αστυνόμευση, κλπ. Το πρώτιστο, νομίζω, είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι πρέπει να βοηθήσουμε με την καθημερινή μας συμπεριφορά το έργο των αρχών  και της επόπτευσης των διόδων, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε κομφούζιο.

Υπάρχει, σίγουρα, μια πρώτη επεξεργασία και από την τροχαία. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις της. Ήδη διαβιβάστηκαν αυτά τα πρώτα συμπεράσματα και θα πρέπει να αναληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες. Μια πρόταση την οποία σίγουρα θα δρομολογήσουμε θα είναι να υπάρξει μια ψηφιακή εφαρμογή στην οποία ο πολίτης κάθε ημέρα, real time,  θα μπορεί να έχει πρόσβαση, συγκεκριμένη, εστιασμένη στις οδικές διελεύσεις της Θεσσαλονίκης.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ποια διέλευση, ποια οδός είναι διαθέσιμη και ποια στιγμή είναι η καταλληλότερη να την διασχίσει κανείς.

Τα εργοτάξια θα στηθούν τον Οκτώβριο. Το έργο ξεκινά κατευθείαν και δεν υπάρχει καιρός για καθυστερήσεις.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι μια σημαντική διάσταση. Είναι οι ελάχιστες δυνατές και έχω τη διαβεβαίωση ότι οι δενδροφυτεύσεις θα είναι περισσότερες από τα λίγα δέντρα που θα χρειαστεί να κοπούν.

Στόχος είναι η μελέτη να έχει παραδοθεί από τον ΟΣΕΘ έως τον Οκτώβριο.  Μιλάμε για μια δυναμική κατάσταση η οποία θα εξελίσσεται και τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα εξελίσσονται παράλληλα με την πορεία του έργου και τις ανάγκες που θα προκύπτουν. Η περιφερειακή οδός είναι  βασική αρτηρία για τη λειτουργικότητα του πολεοδομικού συγκροτήματος και άρα με την πορεία του έργου θα υπάρχουν νέα στοιχεία και νέα δεδομένα. Όλα αυτά θα ενσωματώνονται και θα επικαιροποιούν αυτήν τη μελέτη. 

Προφανώς είναι δικαίωμα του καθενός να προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Οι καθυστερήσεις, τελικά, όμως, δεν ωφελούν κανέναν. Έχω τις διαβεβαιώσεις και της κατασκευάστριας εταιρείας και των μελετητών και όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στη διαδικασία κατασκευής του έργου, ότι υπάρχει η ελάχιστη επιβάρυνση. Αυτό εναπόκειται στον κάθε συμπολίτη μας να το κατανοήσει.

Δείτε τη συνέντευξη εδώ: