Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στην “Ναυτεμπορική” και την δημοσιογράφο Βάσω Βεγίρη

7 Σεπτεμβρίου 2023

“ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ”

Τους στόχους και τις προτεραιότητές του παρουσιάζει μιλώντας στη “Ν” ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Στάθης Κωνσταντινίδης. Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί μεθοδικά ώστε ο Τομέας Μακεδονίας-Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών να γίνει πιο δραστήριος, πιο παρεμβατικός και πιο εποπτικός.

“Είναι προτεραιότητά μας να στεκόμαστε δίπλα στον κόσμο της παραγωγής, της δημιουργίας και της πραγματικής οικονομίας” τονίζει μιλώντας στη “Ν” ο κ. Κωνσταντινίδης και αναφέρεται σε όλες τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί, καθώς και πώς θα κινηθεί από τη νέα του θέση.

1)Εξ αρχής, κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας, κύριε Υπουργέ, θέσατε ως προτεραιότητα τη «βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας» και ζητήσατε από το προσωπικό του ΥΜΑΘ προτάσεις για την αρτιότερη λειτουργία του Διοικητηρίου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τι θα αλλάξει, λοιπόν, στο ίδιο το ΥΜΑΘ αλλά και γενικότερα για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας; 

«Έχω απόλυτη συναίσθηση της αποστολής μου. Σε συνεργασία με την Υπουργό Εσωτερικών κα. Κεραμέως, τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Λιβάνιο, την Υφυπουργό κα. Χαραλαμπογιάννη, αλλά και το στελεχιακό δυναμικό του Διοικητηρίου, θα εργαστούμε μεθοδικά ώστε ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών να είναι πιο δραστήριος, πιο καινοτόμος, πιο παρεμβατικός, πιο εποπτικός. Κι όλα αυτά, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που μας ανατέθηκαν και του ισχυρού ενδιαφέροντος του κυρίου Πρωθυπουργού για την υλοποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων των τριών Περιφερειών (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) που εμπίπτουν στον γεωγραφικό μας χώρο ευθύνης.  Δεδομένου ότι ως φορέας της κεντρικής διοίκησης διαθέτουμε υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, είμαι σίγουρος ότι με πνεύμα συνεργασίας και δημιουργική διάθεση θα έχουμε καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας».

  2)Ποιοί οι ειδικότεροι στόχοι σας όσον αφορά την στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας; Θα αλλάξει κάτι όσον αφορά τις επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου στις οποίες εμπλέκεται το ΥΜΑΘ; 

«Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τους ρυθμούς αξιολόγησης και έγκρισης επενδυτικών σχεδίων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας (από ένα έως τρία εκατομμύρια ευρώ). Νομιμότητα, τυπικότητα και ταχύτητα δεν είναι ασύμβατες έννοιες. Όπου παρατηρούνται ελλείψεις, θα επεμβαίνουμε άμεσα για να τις αντιμετωπίζουμε. Είναι προτεραιότητά μας  να στεκόμαστε δίπλα στον κόσμο της παραγωγής, της δημιουργίας και της πραγματικής οικονομίας. Να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες των μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, δίνοντας καθαρές και έγκαιρες λύσεις όποτε χρειαστεί. Απλοποιώντας τις διαδικασίες και προσφέροντας στην επιχειρηματική κοινότητα εφόδια για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας».

3)Το ΥΜΑΘ εποπτεύει μεταξύ άλλων τη ΔΕΘ. Ο στόχος της διοργάνωσης της επετειακής ΔΕΘ του 2026 στο “Thessaloniki ConFEx Park”, όπως θα ονομάζεται η νέα ΔΕΘ, εκ των πραγμάτων είναι μη εφικτός, καθώς δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στο αναγκαίο επίπεδο οι διαδικασίες  για την ανάπλαση της ΔΕΘ από πλευράς Υπερταμείου. Τι μπορείτε να μας πείτε για το συγκεκριμένο project και ποιο θεωρείτε ως ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου; 

«Η πρόοδος του έργου ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που με απασχόλησαν. Σε συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της ΔΕΘ Α.Ε., κ. Τζήκα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Ποζρικίδη, ενημερώθηκα ότι οι κατασκευαστικές εργασίες του εμβληματικού έργου της ανάπλασης αναμένεται να ξεκινήσουν έως τις αρχές του 2025, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2026, στην επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας της Έκθεσης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μπορεί να εγκαινιαστεί το νέο Περίπτερο 1 (δίπλα στο Παλέ ντε Σπορ), το οποίο θα είναι και το μεγαλύτερο του νέου εκθεσιακού χώρου.

Τα έκτακτα γεγονότα που βιώσαμε άλλαξαν τα δεδομένα και το κόστος γενικότερα στις κατασκευές και εύλογα προκάλεσαν καθυστερήσεις και στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, που σχετίζονται με τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όμως, το έργο προχωράει και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη, αφού θα αλλάξει την εικόνα της πόλης, μιας και βρίσκεται στην καρδιά της, ενώ θα αναβαθμίσει το θεσμό της Δ.Ε.Θ., αφού θα πρόκειται για το πιο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αναμφίβολα, ο αντίκτυπός του είναι ευρύτερος, αφού μία σύγχρονη και αναβαθμισμένη ΔΕΘ, μέσα από τις δράσεις της, θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση και υπεραξία συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα.

 4)Προέρχεστε από τη Δυτική Μακεδονία, την ενεργειακή «καρδιά» της χώρας στη λιγνιτική εποχή, που τώρα αλλάζει, «πρασινίζει» και αναμένεται να πρωτοπορήσει στην εποχή του υδρογόνου. Πώς θα εμπλακεί το ΥΜΑΘ σε αυτό το εγχείρημα και ποιοί οι σχετικοί στόχοι σας; 

«Η μετάβαση έχει πολλές διαστάσεις: ενεργειακή, αναπτυξιακή, οικονομική, κοινωνική, ακόμα και εθνική, αν σκεφτεί κανείς τον βαθμό ενεργειακής αυτάρκειας που μπορεί να αποκτήσει η χώρα από ανανεώσιμες πηγές. Πράγματι, στην καρδιά αυτών των εξελίξεων βρίσκεται η Δ. Μακεδονία και ιδίως ο τόπος μου, ο Ν. Κοζάνης, που είχε τον υψηλότερο βαθμό εξάρτησης από τον λιγνίτη, και επί χρόνια αποτέλεσε τον ενεργειακό πνεύμονα της χώρας. Την προηγούμενη τετραετία έγινε σημαντική δουλειά σε θεσμικό και τεχνικό επίπεδο για την προετοιμασία του Σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και μάλιστα η ελληνική πρόταση ήταν η πρώτη που εγκρίθηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα, γεγονός που συνεπάγεται την εξασφάλιση μεγάλων χρηματοδοτήσεων για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της περιοχής μας. Τώρα είμαστε στη φάση των προσκλήσεων για την προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που θα αντιστρέψουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκάλεσε η απολιγνιτοποίηση στον τόπο μας. Οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτόμες εφαρμογές, ιδίως στην ενέργεια, αποτελούν ξεχωριστό άξονα στο νέο πλουραλιστικό αναπτυξιακό μοντέλο που πρεσβεύουμε για τη Δ. Μακεδονία. Διαθέτουμε ενεργειακή κουλτούρα και θέλουμε να πρωτοπορήσουμε στις εξελίξεις, γι΄ αυτό και ήδη ωριμάζουν διάφορες προτάσεις τεχνολογίας υδρογόνου στην περιοχή.

Εξάλλου, στις νέες αρμοδιότητες του υφυπουργείου εμπίπτει και το κομμάτι της μετάβασης σε περιφερειακό επίπεδο, γεγονός που σηματοδοτεί τη δική μας μεγαλύτερη ευθύνη για την επιτυχία του εγχειρήματος. Σε κάθε περίπτωση είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά και μια ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία να αλλάξει όχι μόνο παραγωγικό μοντέλο αλλά και ταυτότητα και από μία περιοχή με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να γίνει η πιο πράσινη περιφέρεια της Ελλάδας».

5)Η συνεργασία στα Βαλκάνια φαίνεται ότι περνάει σε μια νέα εποχή, με αιχμή του δόρατος όχι μόνο τις εξαγωγές αλλά και τις ενεργειακές επενδύσεις και projects. Πώς βλέπει το ΥΜΑΘ αυτήν την πρόκληση και πώς θα κινηθεί σχετικά; 

«Επιδίωξή μας είναι η Βόρεια Ελλάδα να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Να διευρύνει τους αναπτυξιακούς της ορίζοντες. Θα το επιτύχουμε έχοντας ανοιχτούς διαύλους με τους γείτονές μας στα Βαλκάνια, σε όλους τους τομείς, αλλά και μέσα από την υλοποίηση διακρατικών συνεργασιών. Έτσι κι αλλιώς, η αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας και η συνεχής βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην πατρίδα μας ωθεί τις επιχειρήσεις μας σε δράσεις εξωστρέφειας. Σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και με τους εξαγωγικούς οργανισμούς, όπως ο ΣΕΒΕ, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να δημιουργήσουμε εργαλεία προώθησης και για επιχειρήσεις που δεν έχουν τολμήσει ακόμα την παρουσία τους σε διεθνείς αγορές.  Ο τομέας της παραγωγής πράσινης ενέργειας και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος επενδυτικών σχημάτων και μάλιστα αποτελεί πεδίο επιχειρηματικών συμπράξεων. Αλλά όχι μόνο. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε διασυνοριακό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου, του ιστορικού κτιρίου στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΥΜΑΘ. Δυστυχώς, βιώνουμε με δραματικό τρόπο την παγκόσμια απρονοησία σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και είναι βέβαιο ότι η επόμενη περίοδος θα απαιτήσει ακόμα πιο τολμηρά βήματα για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης. Η περιβαλλοντική πολιτική βρίσκεται υψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και η Ελλάδα πρωτοπορεί στις εξελίξεις. Η Βόρεια Ελλάδα φύσει και θέσει  πλεονεκτεί στην υπόθεση, και είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε και αυτό το πλεονέκτημά μας».