ΑΙΓΕΣ ΣΤΑΘΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Στα εγκαίνια του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου Β΄της Μακεδονίας στις Αιγές από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

5 Ιανουαρίου 2024

Σήμερα, είχα την ιδιαίτερη τιμή να υποδεχθώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα εγκαίνια ενός ακόμα εμβληματικού έργου για τη Βόρεια Ελλάδα, του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου Β’, στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών. Ενός έργου παγκόσμιας εμβέλειας, με σπουδαία αρχαιολογική, ιστορική, εθνική και αναπτυξιακή αξία για την Μακεδονία, που αναμένεται να διπλασιάσει την επισκεψιμότητα του Πολυκεντρικού Μουσείου και της περιοχής.

Στη Μακεδονία και στη Θράκη διαθέτουμε σπουδαία μονοπάτια ιστορίας, που ξεκινούν από το μακρινό παρελθόν και συνδέουν το χθες με το σήμερα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής στην Κοζάνη, το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας, το νέο Μουσείο των Αιγών που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Δεκέμβριο του 2022 και το ανάκτορο του Φιλίππου του Β’ που εγκαινιάσαμε σήμερα, ο τύμβος Καστά, το λιοντάρι της Αμφίπολης, τα αρχαιολογικά ευρήματα από το Μετρό Θεσσαλονίκης που σύντομα θα εκτεθούν σε νέους προστατευμένους χώρους, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, αναβιώνουν ιστορικές περιόδους και γεγονότα, συνδέοντας κόμβους της μακραίωνης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με την πολυεπίπεδη αρχαιολογική, ιστορική και εθνική αξία τους.

Αυτή η ευλογημένη γη διηγείται και διδάσκει ιστορία. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της δεν ανοίγουν μονάχα ένα παράθυρο στην εποχή του Φιλίππου Β’ και τον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά συγκινούν, επιμορφώνουν, αποκαλύπτουν. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός πολιτισμού, φορέας μάθησης, αλλά και καλλιέργειας της κοινωνίας μας και ολόκληρης της οικουμένης