logo
ΑΣΕΠ

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ. Οι καιροί είναι πονηροί!

2 Φεβρουαρίου 2023

Ένα από τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 ήταν ότι η ΝΔ κι ο Μητσοτάκης είναι κατά της μονιμότητας και γι’ αυτό θα είχαμε χιλιάδες απολύσεις.

Όμως, η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν απέλυσε αλλά έκανε δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις. Κι έτσι, πολλοί νέοι, που μέχρι πρότινος δεν είχαν βάσιμη προσδοκία διορισμού, βρήκαν τελικά μια θέση στο Δημόσιο και πολλές υπηρεσίες στελεχώθηκαν με το αναγκαίο προσωπικό.

Και κακά τα ψέματα, ήταν η καλή πορεία της χώρας που επέτρεψε την προκήρυξη χιλιάδων μονίμων θέσεων εργασίας και τη διενέργεια τόσων διαγωνισμών, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Για το σκοπό αυτό, με το νόμο 4675 που ψηφίσαμε τον Ιανουάριο του 2021, τέθηκαν σε πραγματική βάση ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων, η ενοποίηση προκηρύξεων και η διενέργεια γραπτών διαγωνισμών, προβλέψεις που ήδη υλοποιούνται, προκειμένου να αναβαθμιστούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο.

Ο νόμος 4675/2021 είχε μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς, αφού με νομοτεχνική βελτίωση που προσωπικά εισηγήθηκα, και την οποία έκανε δεκτή ο Υπουργός κ. Βορίδης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ η ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ των ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ της ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ, γεγονός που δίνει στους συμπολίτες μας σχεδόν απόλυτο πλεονέκτημα στις προκηρύξεις θέσεων στην περιοχή μας. Είναι εκείνο το πεδίο στους διαγωνισμούς που γράφει ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ!

Εξάλλου, με τις νέες διατάξεις θωρακίστηκε ακόμα περισσότερο η αξιοκρατία στις διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ.

Κι ενώ όλα τα παραπάνω έγιναν πράξη, κι ενώ στη συνείδηση της πλειονότητας των πολιτών ο ΑΣΕΠ αποτελεί κατάκτηση που διασφαλίζει την αξιοπιστία του συστήματος προσλήψεων, κάποιοι δυσπιστούν για το πόσο στεγανές και αδιάβλητες είναι οι σχετικές διαδικασίες. Κι από συζητήσεις μαζί τους αντιλαμβάνομαι ότι δεν δυσπιστούν γενικά και αυθαίρετα, γιατί «έλα μωρέ, εδώ Ελλάδα είναι», αλλά επειδή κάποιοι επιτήδειοι τους βάζουν την ιδέα ότι «υπάρχει κι άλλος τρόπος».

Κι αυτό που επίσης καταλαβαίνω είναι ότι η «παπάτζα» δεν οφείλεται μόνο σε φλυαρία, αλλά ότι ενέχει και ποικίλες σκοπιμότητες. Να πιστέψει ο ενδιαφερόμενος ότι αν πάει «εδώ κι εκεί» αυξάνονται οι πιθανότητές του ή ότι αν τελικά δεν προσληφθεί, δεν είναι γιατί δεν είχε τα μόρια, αλλά επειδή «κάποιοι άλλοι βοηθήθηκαν». Το προεκλογικό κλίμα, δυστυχώς, επιτείνει την καχυποψία και τη νοσηρότητα.

Δε μένω στο παράνομο του πράγματος, και στις σοβαρότατες ποινικές κυρώσεις που μπορεί να επιφέρει κάθε τέτοια προτροπή ή ψευδής παράσταση. Είναι και το αίσθημα ανομίας και αδικίας που προκαλείται στην κοινωνία.

Το σύστημα προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ έχει πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας και εγγυήσεις διαύγειας, που το καθιστούν εξαιρετικά αξιόπιστο. Εξάλλου, η ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους της διαδικασίας ενισχύει το απροσπέλαστο και τη διαφάνεια του συστήματος. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θεσμικές κατακτήσεις της Πολιτείας μας. Είναι δεδομένο, έξαλλου, ότι η οποιαδήποτε υποψία παρέμβασης θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό.

Γι’ αυτό κλείστε τ’ αυτιά σας σε αυτούς που τα ξέρουν όλα, και στους κάθε λογής …προξενητές.

Μελετήστε τις προκηρύξεις και συμπληρώστε με προσοχή τα προσόντα σας, κι αν χρειάζεστε κάποια βοήθεια, απευθυνθείτε σε υπεύθυνους επαγγελματίες. Και να ξέρετε, αν πετύχετε στον διαγωνισμό, το χρωστάτε μόνο στον εαυτό σας!