ΕΥΧΕΣ ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ

Ευχές για τα 110 χρόνια ανεξαρτησίας, με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής κ. Ιωσήφ, από τον Άγιο Νικόλαο του Μοντεβιδέο.

11 Οκτωβρίου 2022

Από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, όπου βρίσκομαι σε κοινοβουλευτική αποστολή, με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής κ. Ιωσήφ, σας στέλνουμε τις ευχές μας για τους εορτασμούς της απελευθέρωσης.

Σ. Κωνσταντινίδης: Τις ημέρες που εξελίσσεται η Κληρικολαϊκή συνέλευση Νοτίου Αμερικής 2022, στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, Σεβασμιότατε, Υπέρτιμε και Έξαρχε Νοτίου Αμερικής, τις μέρες αυτές οι πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας και στη συνέχεια όλης της Μακεδονίας, γιορτάζουν την απελευθέρωσή τους. Ευχόμαστε πάντα την πατρίδα μας ελεύθερη, δυνατή, δημιουργική, δημοκρατική και στους πολίτες προκοπή, υγεία και δύναμη. Τους αγώνες των Ελλήνων δίνετε κι εσείς σήμερα, για τις ίδιες αξίες, στη Λατινική Αμερική, ενώνοντας τις δυνάμεις του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τιμή, θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και την υπέροχη διοργάνωση.

Σ.Μ κ. Ιωσήφ: Εγώ ευχαριστώ εσάς και όλη την ελληνική αποστολή από τη Βουλή, που ήρθατε από την Ελλάδα, από τόσο μακριά, και μας τιμήσατε σ΄ αυτή την πρωτοβουλία της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Μητροπόλεως. Κι εμείς ασφαλώς έχουμε έναν αγώνα, αλλά η έμπνευση του αγώνα μας είναι οι αγώνες των προπαππούδων μας, οι οποίοι ελευθέρωσαν τη Μακεδονία και αυτές τις ημέρες γιορτάζουμε αυτό το μεγάλο γεγονός. Αυτή είναι η δικιά μας έμπνευση. Όπως αυτοί πάλεψαν και επανέφεραν την ελευθερία και τη δικαιοσύνη και όλες τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού, έτσι και εμείς σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, προσπαθούμε να τους μιμηθούμε και να τους τιμήσουμε. Ευχαριστούμε και εσάς και την κυβέρνηση, που πάντοτε μας δείχνει αυτό το ενδιαφέρον, και ασφαλώς όλο τον ελληνικό λαό, με τον οποίο είμαστε ένα και το αυτό, και εκεί στη μητέρα πατρίδα και εδώ στη Διασπορά.

Σ. Κωνσταντινίδης: Συμβαίνει, όμως, ο πολιούχος της Κοζάνης, ο Άγιος Νικόλαος, τον οποίο σήμερα προσκυνούν οι Κοζανίτες για την απελευθέρωση της πόλης, να είναι και ο πολιούχος της ομογένειας στην Ουρουγουάη.

Σ.Μ κ. Ιωσήφ: Ακριβώς, πολιούχος της ομογένειας και του ναού, και ευχόμαστε ο Άγιος Νικόλαος πάντοτε να δίνει δύναμη εκεί σε εσάς, στην Κοζάνη, και σε όλους τους ομογενείς και σε εμάς εδώ πέρα.

Χρόνια πολλά στην Κοζάνη!